Buka u školi

Samo je nekoliko dana ostalo do početka nove školske godine za koju se svi nadamo da neće biti prekidana iz pandemijskih ili bilo kojih drugih razloga.

Većina roditelja u ovom tjednu obavlja završne pripreme i kupovine za svoje školarce kako bi svi skupa što komfornije i kvalitetnije provodili vrijeme u školi.
Tijekom nastave djeci nije jednostavno zadržati koncentraciju za vrijeme školskog sata. Važnu ulogu u tome odigrava okruženje, prije svega buka iz okoline.

Maro Puljizević, voditelj projekta akustike Knauf Insulationa u našem Odjelu za osnovna istraživanja i razvoj, kaže:
„Djeca moraju učiti u okruženju bez buke kako bismo osigurali uvjete za napredovanje u školi. Pretjerana buka u učionicama smanjuje sposobnost jasnog slušanja i razumijevanja. To pak može izazvati uznemirenost i nezadovoljstvo, što vodi daljnim poteškoćama u nastavi. ”

Studije koje je ispitala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) otkrile su da djeca izložena stalnoj ometajućoj buci mogu imati slabije sposobnosti čitanja, pamćenja te u konačnici i slabiji školski uspjeh. U jednom istraživačkom radu utvrđeno je da je prosječna razina buke u učionici u Velikoj Britaniji 72 dB (gotovo razina usisavača) što znači da učenici u stražnjem dijelu prostorije nisu mogli čuti sve što su učitelji rekli.

“Bez odgovarajuće zvučne izolacije mogućnost „smetnji“ je puno veća, npr. jaka kiša na ravnom krovu može odjekivati poput bubnjeva, razumijevanje nastavnika je slabije, preneseno znanje se može „izgubiti u prijevodu”“, kaže Maro.

Neizbježno, pretjerana buka također ima utjecaj na nastavno osoblje koje je prisiljeno povisiti glas.
Po navedenim studijama, učitelji su govorili povišenim glasom 61% vremena, što ne samo da je dodatno povećalo razinu buke, već je utvrđena povezanost između izloženosti buci i kognitivnog umora nakon posla.
„Kako bi se učiteljima i učenicima osigurala zdrava okolina“, kaže Maro, „važno je usredotočiti se na tri izvora zagađenja bukom: vanjskim, unutarnjim i mehaničkim te pozabaviti se svakim područjem pojedinačno.“

 

Knauf Insulation rješenja za zaštitu od buke

Rješenja mineralne vune tvrtke Knauf Insulation premašuju akustičke standarde Building Bulletin 93 – priznate standarde u Velikoj Britaniji za razinu buke u školama, vrijeme odjeka i zvučnu izolaciju.
Ti standardi također određuju minimalne razine buke za novoizgrađene škole i škole u renoviranju te pokrivaju svaki obrazovni aspekt, od prostorija osnovnih škola, glazbenih prostora i predavaonica do knjižnica i blagovaonica.
Zaštita od buke je jedna od važnih karakteristika mineralnih vuna Knauf Insulation, uz toplinsku i protupožarnu zaštitu, svakako presudna za kvalitetu života u vašem životnom prostoru.

 

 

PODIJELI

PRIRODNO IZOLIRANI

PRIRODNO IZOLIRANI

NISU SVE KUĆE ISTE

Nagradni Natječaj

Izoliraj kuću od poda do krova, za plin i struju manja je lova.

KNAUF INSULATION FACEBOOK

NAGRADNI NATJEČAJ "PRIRODNO IZOLIRANI"

Posjeti www.prirodnoizolirani.com od 27.01.2020.

Očekujete te dobra zabava i puno vrijednih nagrada!

NOVOSTI

Budi informiran i educiran
PRIRODNA IZOLACIJA
PRIRODNO IZOLIRANI

Novo potkrovlje za veće uštede

Prilikom obnavljanja potkrovlja jedan od važnijih elemenata je toplinska izolacija koja će vam
osigurati manje troškove za grijanje/hlađenje. Upotrebom Knauf Insulation ECOSE® mineralne vune
direktno utječete na manje režijske izdatke, a godišnja je procjena uštede na grijanju oko 20%.

Saznaj više »
PRIRODNA IZOLACIJA
PRIRODNO IZOLIRANI

Štednja energenata – manji kućni izdaci

Jedan od učinkovitijih zahvata na vašem domu koji će odmah dati značajne rezultate kada je u pitanju smanjenje režijskih troškova je energetska obnova kuće. Na taj način se mogu ostvariti uštede do 50% na režijskim troškovima koji se odnose na grijanje.

Saznaj više »