Zgrada gotovo nulte energije – sve što trebate znati

Prema definiciji nZEB klastera (nZEB.hr), zgrada gotovo nulte energije odnosno nZEB (nearly zero-energy building) je zgrada vrlo visokih energetskih svojstava.

Koristi vrlo nisku količinu energije, koja se u značajnoj mjeri dobiva energijom iz obnovljivih izvora uključujući onu koja se proizvodi na samoj zgradi ili u njezinoj blizini. U Hrvatskoj barem 30 % godišnje isporučene energije treba biti podmireno iz obnovljivih izvora energije.

Izgradnja i projektiranje pristupačnih zgrada gotovo nulte energije (što je od 1.1.2020. u Hrvatskoj i zakonska obveza za sve nove zgrade) uključuje više integriranih koraka koji koriste uobičajeno dostupne građevinske materijale i opremu, kao i strategije projektiranja i gradnje koje je moguće lako primijeniti ukoliko se poštuju propisana pravila. Slijedom tih koraka može se izgraditi zgrada gotovo nulte energije koja, osim što troši malo energije za grijanje i hlađenje, istovremeno osigurava ugodan i zdrav boravak (s optimalnim temperaturama i vlažnosti zraka, razinom CO2 u zraku te temperaturama površina građevnih dijelova zgrade koje ne izazivaju osjećaj hladnoće).

 

 

U svrhu promocije i informiranja javnosti Građevinski fakultet zajedno sa svojim partnerima, među kojima je i Knauf Insulation, organizira ‘nZEB roadshow’- projekt edukacije i promocije nZEB gradnje.
Projekt će biti predstavljen u svim najvećim gradovima u Hrvatskoj kroz sljedeće dvije godine prezentacijom nZEB mobilne kuće.
nZEB mobilna kuća – MUZA (Mobilna Učinkovita Zdrava Arhitektura) će funkcionirati kao mali pokazni centar s temeljnim karakteristikama:
– kvalitetno izolirana vanjska ovojnica
– zrakonepropusna vanjska ovojnica
– osiguranje visoke razine kvalitete unutarnjeg prostora
– implementirani sustavi obnovljivih izvora energije (OIE)
– mjerenja parametara kvalitete unutarnjeg prostora (koncentracija CO2, koncentracija čestica prašine, razina buke, itd.)
– mjerenja unutar slojeva vanjske ovojnice zgrade
– prikazivanje rezultata mjerenja posjetiteljima u realnom vremenu
– termografska mjerenja te mjerenja zrakopropusnosti, kao i mjerenja potrošnje i proizvodnje energije.

Ciljne zainteresirane skupine su privatni investitori, projektanti, nadzorni inženjeri, proizvođači materijala i sustava, izvođači, javna uprava, učenici srednjih strukovnih škola i studenti.

U tijeku je izrada mobilne kuće, a Knauf Insulation kao zlatni partner na ovom projektu s ponosom ističe da je mobilna nZEB kuća kompletno izolirana prirodnom ECOSE mineralnom vunom!

https://www.nzebroadshow.eu/
https://www.facebook.com/nzebroadshow/
nZEB.hr – Nearly Zero Energy Building Cluster Croatia

 

 

 

PODIJELI

PRIRODNO IZOLIRANI

PRIRODNO IZOLIRANI

NISU SVE KUĆE ISTE

Nagradni Natječaj

Izoliraj kuću od poda do krova, za plin i struju manja je lova.

KNAUF INSULATION FACEBOOK

NAGRADNI NATJEČAJ "PRIRODNO IZOLIRANI"

Posjeti www.prirodnoizolirani.com od 27.01.2020.

Očekujete te dobra zabava i puno vrijednih nagrada!

NOVOSTI

Budi informiran i educiran
PRIRODNA IZOLACIJA
PRIRODNO IZOLIRANI

Novo potkrovlje za veće uštede

Prilikom obnavljanja potkrovlja jedan od važnijih elemenata je toplinska izolacija koja će vam
osigurati manje troškove za grijanje/hlađenje. Upotrebom Knauf Insulation ECOSE® mineralne vune
direktno utječete na manje režijske izdatke, a godišnja je procjena uštede na grijanju oko 20%.

Saznaj više »
PRIRODNA IZOLACIJA
PRIRODNO IZOLIRANI

Štednja energenata – manji kućni izdaci

Jedan od učinkovitijih zahvata na vašem domu koji će odmah dati značajne rezultate kada je u pitanju smanjenje režijskih troškova je energetska obnova kuće. Na taj način se mogu ostvariti uštede do 50% na režijskim troškovima koji se odnose na grijanje.

Saznaj više »