Zaštita od buke – Pregradni zidovi

Buka je vrlo glasan, neugodan, ponekad i bolan zvuk. Osnovne značajke buke sadržane su u njezinoj jačini, ali i u njezinoj kakvoći, visini, trajanju, isprekidanosti ili kontinuiranosti. Stupanj smetnje ovisi o psihološkim čimbenicima (o vrsti zvučnih informacija, iznenađenju i sl).

Prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) smatra se da je razina zvučnog tlaka od 70 decibela poželjna gornja granica buke, a svaka buka intenziteta većeg od 85 do 90 dB može nakon duge izloženosti uzrokovati trajna oštećenja sluha.

 

 

Kako bismo utjecaj buke sveli na što je moguće manju mjeru koristimo zvučnu izolaciju.
Zvučna izolacija je svojstvo građevinske konstrukcije da u što većoj mjeri spriječi prenošenje zvučne energije iz jednog prostora u drugi.

Zvučna izolacija se dijeli prema svojstvu buke na:

    • zvučnu izolaciju od udarne buke (prenosi se konstrukcijom ili
      krutim medijem) i
    • zvučnu izolaciju od prostorne buke (prenosi
      se zrakom putem zračnih valova).

Metoda koja se najčešće rabi za određivanje zvučne izolacije je zvučna izolacijska moć Rw, a brojčano se izražava u decibelima (dB). Pri tome je važno upamtiti da zvučna izolacijska moć Rw za neki materijal iskazan u dB ne pokazuje koliko buke taj
materijal propušta, već iskazuje za koliko dB on smanjuje njezinu razinu.

Zvučnu izolaciju moguće je provesti na nekoliko različitih načina. Najpopularniji je metodom apsorpcije (umetanjem apsorpcijskih materijala kao što je npr. mineralna vuna).

Kad govorimo o pregradnim zidovima, mislimo na zidove koji odvajaju prostore unutar jedne stambene jedinice ili između različitih stambenih, odnosno poslovnih jedinica. Temperaturne razlike u takvim slučajevima među prostorima su male ili ih uopće nema, ali s obzirom na namjenu, mogu postojati velike razlike u jačini zvuka koji nastaje u pojedinim prostorima.

Zbog toga nam je važna sposobnost što većeg prigušivanja jačine zvuka te je pravilna i kvalitetna izvedba je od ključnog značenja.
Kod odabira pregradnog zida, suhomontažni sustav, treba obratiti pažnju na izolacijski sloj u međuprostoru suhomontažnog zida. Najprimjereniji materijal za tu svrhu je mineralna vuna koja mora biti odgovarajuće gustoće da ne dolazi do slijeganja! Kamena vuna ovdje nije problematična, jer već najlakši proizvod, ploča Knauf Insulation TW, omogućava samonosivost do visine 3m. Kod staklene vune za tu svrhu imamo filc u roli oznake Knauf Insulation TI 140 W ili ploče Knauf Insulation Akustik.

Zvučna izolacija poda je posebna tema i nju ćemo obraditi u jednom od sljedećih članaka.
Na poveznici Izolacija pregradnih zidova (knaufinsulation.hr) pogledajte video o izolaciji pregradnih zidova i paletu Knauf Insulation proizvoda za tu namjenu.

 

PODIJELI

PRIRODNO IZOLIRANI

PRIRODNO IZOLIRANI

NISU SVE KUĆE ISTE

Nagradni Natječaj

Izoliraj kuću od poda do krova, za plin i struju manja je lova.

KNAUF INSULATION FACEBOOK

NAGRADNI NATJEČAJ "PRIRODNO IZOLIRANI"

Posjeti www.prirodnoizolirani.com od 27.01.2020.

Očekujete te dobra zabava i puno vrijednih nagrada!

NOVOSTI

Budi informiran i educiran
PRIRODNA IZOLACIJA
PRIRODNO IZOLIRANI

Novo potkrovlje za veće uštede

Prilikom obnavljanja potkrovlja jedan od važnijih elemenata je toplinska izolacija koja će vam
osigurati manje troškove za grijanje/hlađenje. Upotrebom Knauf Insulation ECOSE® mineralne vune
direktno utječete na manje režijske izdatke, a godišnja je procjena uštede na grijanju oko 20%.

Saznaj više »
PRIRODNA IZOLACIJA
PRIRODNO IZOLIRANI

Štednja energenata – manji kućni izdaci

Jedan od učinkovitijih zahvata na vašem domu koji će odmah dati značajne rezultate kada je u pitanju smanjenje režijskih troškova je energetska obnova kuće. Na taj način se mogu ostvariti uštede do 50% na režijskim troškovima koji se odnose na grijanje.

Saznaj više »